Hammarby var bättre än IFK och vann med 6-3

Mikko Lukkarila en av IFK:s målskyttar mot Hammarby. Bilden är från från förra säsongen då Mikko gjorde ett riktigt konstmål hemma mot Hammarby.

IFK Vänersborg förlorade fredagens elitseriemöte på Zinkensdamm mot Hammarby med 6-3 (3-0), efter att laget fått en blytung inledning med ett 2-0 underläge, redan efter elva minuters spel. Som helhet en odiskutabel vinst för stockholmarna mot ett IFK som gjorde sina två sista mål på övertid, då matchen sedan länge var avgjord.

-De vinner fullt rättvist, inget snack om det. Vi börjar bra med ett par vassa chanser, men får 1-0 på oss som är offside och när de sedan gör 2-0 kort efter, går luften lite ur oss, säger en besviken IFK-tränare Magnus Nordin.

IFK inledde matchen optimistiskt och skapade ett par klara målchanser, de första minuterna. Först när Sergej Lomanov sköt från vänsterläge, som Patrik Hedberg i hemmamålet räddade med en skridskoparad. Sedan minuten efter kom Mikko Lukkarila fri och blev neddragen i en situation som absolut kunnat rendera i ett straffslag för Vänersborg. Domaren Keijo Hyvörinen valde att fria, rätt eller fel kan diskuteras.

Efter en bra IFK start tog hemmalaget ledningen på friläge genom Kalle Mårtensson, i den åttonde minuten och när sedan Jesper Jonsson utökade stockholmarnas ledning efter ett nytt lyft och friläge var det ridå för IFK Vänersborg.

-Första målet är klar offside. När de sedan gör 2-0 kort efter är det ju tungt. Vi får ingen ro i vårat spel efter det, säger Magnus Nordin.

Hammarby tog efter de två tidiga målen ett kompakt grepp om händelserna och när sedan David Pizzoni-Elfving rakade in 3-0 på Hammarbys första vänsterhörna var uppförsbacken väldigt tung för ett IFK som inte skapade mycket chanser i första halvlek och var bleka.

-Jag tycker ändå vi har ett bra snack i halvtid och vi kommer ut i början av andra och gör det bra inledningsvis. Vi får också ett tidigt reduceringsmål och lite kontakt.

Felix Pherson reducerade på hörnretur efter att Sergej Lomanov skjutit, tio minuter in i andra halvlek. Efter det har IFK en skaplig period, men när ett för dagen klart bättre Hammarby gjorde 4-1 och 5-1 inom loppet av tre minuter i mitten av andra halvlek är matchen avgjord.

-Vi släpper in för många mål på bortaplan. Först nio mot Västerås och nu sex mot Hammarby. Det håller inte, det måste vi förbättra om vi skall klara oss i ett eventuellt slutspel, avslutar en besviken Magnus Nordin.

IFK Vänersborg tröstmålade två gånger om på stopptid, genom Mikko Lukkarila och Robin Öhrlund. En tung och odiskutabel förlust för IFK som närmast har Sandvikens AIK på hemmaplan nästa fredag.

text: Niklas Thonander, foto: Patrik Karlsson